Välkommen

Du har precis hittat OM - Gruppen för offentliga måltiders hemsida. OM består av en grupp personer som på olika sätt verkar eller har verkat inom offentliga måltider. OM är skapat som ett prestigelöst samarbete med utbyte av tankar och erfarenheter. Genom att alla har olika bakgrund och erfarenheter kan vi tillsammans skapa bättre offentliga måltider, både i det lilla och i det stora. Vi vill vara med och utveckla de offentliga måltiderna på olika plan, både genom att sprida våra kunskaper till de som dagligen arbetar med måltider men även genom att påverka makthavare.


söndag 26 maj 2013

OM möter: Carina Andersson

På måndag den 27 maj är dags för White Guide Jr att avgöras och med anledning av det har vi pratat lite med Carina Andersson som är ansvarig för restaurangen på Fågelviksgymnasiet i Tibro om hur det är att tävla med en skolrestaurang. De vann Arlas guldko för bästa matglädjeskola 2013, det är dock inte nominerade till något pris i White Guide Jr så där blir det någon annan som koras som mästare. Men det är inte första gången som Carina varit med i tävlingssammanhang, hon tillhörde även det lag som vann Skolmatsgastro 2010. Så är det någon som kan det här med att tävla och har lite råd så är det hon.


Klassikern; Hur känns det att ha vunnit Guldkon?
Mycket bra! Jag har ju vunnit priser förut, men den här gången känns det extra kul för att hela skolan har medverkat. Genom att ha vunnit Arlas Guldko, har vi fått ett kvitto på att det vi gör är bra. Kanske har vi även receptet på framgång. Jag känner att jobba med helheten är viktigt, göra det bästa av de resurser som finns. Maten ska vara en självklarhet, att öppna upp för förslag och idéer är ett måste om man ska uppnå en bra helhet i måltiden. Det hjälper vår Gäst till med! 

Kan man verkligen tävla i skolrestaurang?
”Är det kallt på Nordpolen?” – Jajamän!
Genom att tävla med skolmaten höjer vi både yrkesstoltheten och får en unik chans att visa upp oss. Man får ett tillfälle att jämföra sig med andra, vilket är bra för att skapa målsättningar och vidareutveckla sin verksamhet. Gemensamt fokus på gemensamma mål, helt enkelt. 

Vad kan det ge att tävla?
Det kan ge MERA! Genom att tävla  kan det höja statusen får vår yrkeskategori – något som fortfarande behövs. Att vara med i tävlingar är ett unikt tillfälle att få visa upp sin verksamhet och få jämföra sig med andra. Samtidigt som det ger arbetsgruppen och arbetsplatsen något riktigt bra att fokusera på. Skapa målsättning inom gruppen och ger tillfälle att vidareutveckla arbetsgruppen mot de rätta målen.
 Våra Gäster förstår att vi är så stolta över det vi presterar varje dag, så att vi t.om vill tävla i det.

Hur tänker Ni hos Er, vad är det som gör att Ni lyckas?
Vi på Fågelviksrestaurangen har som mål att det ska vara en självklarhet att komma till oss och äta och umgås. Mat ska vara människors himmel. Av bra mat blir man glad! Fågelviksrestaurangen ska jämställas överallt i allt arbete som en lunchrestaurang och en plats där våra gäster kan hämta kraft. Kraft till att kunna ta till sig utbildningen på bästa sätt.  Finns det några baksidor, nackdelar?
Bara Fördelar! Vardagen blir festligare med en sådan här tävling.

Kör så det ryker! // Carina

Redigerat och sammanställt av Fredrik Kämpenberg och Håkan Lundholm