Välkommen

Du har precis hittat OM - Gruppen för offentliga måltiders hemsida. OM består av en grupp personer som på olika sätt verkar eller har verkat inom offentliga måltider. OM är skapat som ett prestigelöst samarbete med utbyte av tankar och erfarenheter. Genom att alla har olika bakgrund och erfarenheter kan vi tillsammans skapa bättre offentliga måltider, både i det lilla och i det stora. Vi vill vara med och utveckla de offentliga måltiderna på olika plan, både genom att sprida våra kunskaper till de som dagligen arbetar med måltider men även genom att påverka makthavare.


måndag 10 juni 2013

Om möter: Mats Andersson

I slutet av maj befann sig Fredrik Kämpenberg i Göteborg och passade då på att göra ett studiebesök på Fridaskolan i Mölnlycke. Här under följer ett litet reportage från detta besök och en intervju med Mats Andersson som är ansvarig kock.

Jag och Mats har varit vänner på Facebook, ett par år, men aldrig träffats i verkligheten – förrän nu! Jag och många andra har följt honom och hans personal på Fridaskolan i deras upptåg. Allt från filmer när de, lite tokroligt och typiskt göteborskt, rullar köttbullar, eller ger tips på hur man bäst gör rent tärningssinsatsen till matberedaren. Eller när de kör hårdrockstema i restaurangen och är fullt utklädda, med peruk och allt. Det går inte ta miste, varken på musikintresset eller på arbetsglädjen hos gänget i köket. Det man kanske inte vet är att hela skolan genomsyras av ett stort intresse för skolmaten och att alla, verkligen alla, jobbar gemensamt för att både stärka och utbilda de lyckliga eleverna som går på Fridaskolan.
Mats Anderssons modell med närvaro och interagerande samtal med gästerna fungerar och det är nog en stor anledning till varför han och Fridaskolan var nominerade till Årets Bästa Skolrestaurang i White Guide Junior.

Varför tror du att Ni blivit nominerade?
Vi lagar bra mat från grunden och vi satsar till 110% på en maträtt varje dag. Sen serverar vi ju nästan alltid flera rätter, som vi skapar utifrån sådant som inte gått åt och blivit över- eller om vi bara vill testa något nytt. Vi jobbar ihop med pedagogerna och rektorerna, men även med eleverna. Ibland kan det vara någon eller några elever som inte riktigt kan koncentrera sig. Då kan de få komma och vara med i köket. De får baka kaffebröd, eller skära grönsaker eller diska. Vi har många exempel på elever som blivit ordentligt lyfta efter en dag i bakrummet – sån´t är kul!

Du står i serveringen varje dag – varför gör du det?
Jag tror att det är viktigt med kommunikation och kontakt mellan oss i köket och våra gäster. Jag snackar med dem om svinn, om maten vi serverar, ser till att de tar grönsaker, eller bara ger dem glada tillrop och kanske komplimanger. Ibland får man vara lite vakt också, men det är lika viktigt det – det är bra för barn och ungdomar att få gränser.

Jag har hört att du snackade lite med en pedagog om något och ordet ”stråla” kom upp flera gånger. Vad är det?
I Fridaskolans ”manifest” står inskrivet att vi ska stråla på elever och även vuxna, som kanske har det lite extra tufft just nu – det kan vara att man har lite svårt att äta mat t.ex. Då går alla ihop och ger positiv energi, tillrop, komplimanger och pushar personen i fråga lite extra, ger stöd liksom. Ibland kan det räcka bara att bli sedd, så då försöker vi se den här individen lite extra. Alla som jobbar på Fridaskolorna skriver på att man ska följa skolans grundvärderingar och sätt att jobba på – ”stråla” är ett exempel på det. Det märks också om vi vill köra något tema i restaurangen, eller för den delen om pedagogerna har ett tema – då jobbar vi ihop i hela skolan och hjälps åt med det temat.

Själva maten då, hur tänker du där?
Som sagt, laga mat från grunden med mycket glädje. Vi planerar menyerna veckovis, för maximalt snurr på råvaror, så det inte blir ståendes i frysen för länge, men också för att vi snabbt kan hitta på roliga saker, som hårdrocksteman exempelvis. Det blir roligare så. En grundtanke är att det vi inte kan laga från grunden – det struntar vi i!

Så vad tror du att du gör i framtiden, om tre år kanske?
Jag tror jag jobbar på Fridaskolan, kanske har det öppnat någon ny skola eller så har vi byggt ut. Det skulle vara kul att bygga lite mer som en Food-court. En avdelning med soppbuffé, med tillbehör. En med vegetariskt och sallader och en med husmanskost. Kanske jobbar jag lite mer med inspiration, både inom koncernen, men också utanför – jag känner att jag har mycket att förmedla. Men som sagt, jag jobbar nog med skolmat. Jag drev lunchrestaurang i 17 år innan jag började här, 2010 och det kan jag säga att sen dess är det alltid kul att gå till jobbet! Det sprutar idéer och jag har massor med inspiration!

Framtiden för svensk skolmat, då. Vad tror du om den?
Något som redan är här är ju de sociala medierna, Facebook t.ex. Det har verkligen varit ett lyft för oss som finns där. Bra för utbytet mellan oss i samma bransch. Bra för idéer och inspiration. Det har blivit enklare att kommunicera. Precis just det är framtiden: att kommunicera med gästerna i matsalen – det ger så mycket tillbaks med den här dialogen och gör allt så mycket roligare!


Idag vet vi att Mats och Fridaskolan fick en hedervärd fjärdeplats bland all de nominerade skolrestaurangerna i White Guide Junior. Om ni vill veta lite mer om skolrestaurangen så hittar ni dem på facebook.

Fredrik Kämpenberg