Välkommen

Du har precis hittat OM - Gruppen för offentliga måltiders hemsida. OM består av en grupp personer som på olika sätt verkar eller har verkat inom offentliga måltider. OM är skapat som ett prestigelöst samarbete med utbyte av tankar och erfarenheter. Genom att alla har olika bakgrund och erfarenheter kan vi tillsammans skapa bättre offentliga måltider, både i det lilla och i det stora. Vi vill vara med och utveckla de offentliga måltiderna på olika plan, både genom att sprida våra kunskaper till de som dagligen arbetar med måltider men även genom att påverka makthavare.


Gruppens medlemmar

Foto: Joel Wåreus
Fredrik Kämpenberg
Efter många år inom den privata restaurangbranschen, både i Sverige och utomlands, där han arbetat som allt från glasskioskbiträde till förstekock på spahotell, kallskänksansvarig och kock på olika restaurang samt kökschef på både sporbarer och krogar som bl.a. kunde hittas i dåvarande "199 Bord" (nuvarande "White guide") så utbildade han sig i Gryhyttan i tre år. I utbildningen ingick allt från företagsekonomi till dryckeskunskap.
Efter att ha arbetat som produktutvecklare, kock och kökschef efter sin utbildning så sökte han sig till de offentliga köken. Sedan 2009 har han arbetat som kökschef på Virginska skolrestaurangen i Örebro. Med metoder och idéer från den privata restaurangbranschen har han utvecklat skolrestaurangen till en av de bättre i landet. Med sin framsynthet inom sociala medier och interaktioner med sina gäster har han skapat sig ett namn som många kommer ihåg.
2012 medverkade han i laget "Team Swedish school restaurants" som tog silver i världens största matlagningstävling, Culinary olympics. Virginska skolan gick även till semifinal i Arlas guldko för bästa matglädjeskola 2011. Fredrik rankades bland de 22 bästa skolkockarna i landet i White guide Jr 2013, och Virginska skolrestaurangen tillhörde de 90 bästa skolrestaurangerna i landet.
Från 1:a maj 2013 arbetar Fredrik som kostchef i Lekebergs kommun som ligger några mil utanför Örebro.
Fredrik ligger även bakom Facebooksidan "Föreningen svenska skolrestaurangers framtid", och Facebooksidan för Virginska skolrestaurangen som var trendsättande för alla de skolrestauranger som nu återfinns i de social medierna. Fredrik har även en blogg, Katch-Up, där han delar med sig av sina tankar kring offentlig mat.

Fredriks specialkunskaper innefattar:
- Klimatsmart mat i teorin och praktiken
- Inspiration för vegetarisk matlagning
- Inspiration för salladsbaren
- Inspiration för hur man ger skolmaten "det där lilla extra" med enkla medel
- Metoder och recept för matlagning från grunden
- Menyplanering, logistik, ekonomi och svinnreducering
- Interaktion och kommunikation till gäster och allmänheten
- Coachning vid matlagningstävlingar

Kontaktuppgifter Fredrik Kämpenberg:
070-788 06 28
kfkampenberg@hotmail.com

Fotograf: Mattias Bardå
Ola Håkansson
Ola Håkansson är bördig kock från Öland som har arbetat med allt från skolkök till fine dining.
Ola har verkat i många roller inom den privata sektorn, bl.a. som kökschef, krögare, restaurangchef, hotellchef och restauranglärare. Han har haft sina arbetsplatser runt om i Sverige samt hunnit med några gästspel i USA och Danmark.
Sedan år 2005 arbetar han med offentlig mat, i dagsläget i rollen som upphandlare inom livsmedel åt Huddinge kommun. Det senaste skolköket han var ansvarig för var Tumba Gymnasiums skolrestaurang. När han tog över ansvaret åt 400 gäster i matsalen av 1200 elever som gick på skolan. När han tre år senare i slutet av 2012 slutade hade de 1150 gäster om dagen och serverade bara mat som lagats från grunden. Ola har under många år arbetat som inspiratör och utbildare under namnet "Mattanten". Han är medlem i branschföreningen Kost & Närings eventgrupp samt kassör i Stockholmsavdelningens styrelse. Ola har även, tillsammans med en fd kollega, ett eget radioprogram i form av en podcast med namnet "Matpoden" -  där det pratas, lagas och äts mat i programmet. 

Ola specialkunskaper är:
- Inspirera till att våga gå utanför ramarna
- Menyplanering
- Er hjälp till förmedling med/mot politiker, tjänstemän, rektorer, upphandlare, kostchefer, skolkockar, etc.
- Hur vi bemöter gästen i matsalen
- Expert på uppföljning av leverantörer och grossister
- Din hjälp i frågor om upphandling av livsmedel

Kontaktuppgifter Ola Håkansson:
072-573 28 68
mattanten@gmail.com
Håkan Lundholm
Håkan började sin bana inom restaurangbranschen 1992 och har arbetat i många typer av kök, både runtom i Sverige och utomlands. Han har i tillägg till sin gymnasieutbildning en Fil Mag i Gastronomi från Umeå universitet. Sedan 2008 har han arbetet med offentlig mat, både inom äldreomsorg och skola. Håkan arbetar sedan 2010 som köksmästare på Vasaskolan/Restaurang Guldtuppen i Danderyd. Skolrestaurangen har uppmärksammats i media för sitt arbete med att minska svinnet både i köket och matsalen. Håkan driver även bloggen "Skolkocken" där han blandar tankar om skolmat med recept från hemmaköket och skolköket.
Håkan rankades bland de 22 bästa skolkockarna i landet i White guide Jr 2013, och restaurang Guldtuppen tillhörde de 90 bästa skolrestaurangerna i landet. Håkan är även invald som ledamot i styrelsen för branschföreningen Kost & närings Stockholmsavdelning.

Håkans specialkompetenser är:
- Att införa KRAV i praktiken och arbeta med miljötänk
- Hur man använder sociala medier i extern och intern kommunikation
- Köksekonomi och svinnhantering
- Att ta rätt genvägar i köket - balansen mellan halv/helfabrikat och att laga med råvaror
- Hur man omvandlar bespisningen till en skolrestaurang

Kontaktuppgifter Håkan Lundholm:
070-587 85 24
skolkocken.mail@gmail.com