Välkommen

Du har precis hittat OM - Gruppen för offentliga måltiders hemsida. OM består av en grupp personer som på olika sätt verkar eller har verkat inom offentliga måltider. OM är skapat som ett prestigelöst samarbete med utbyte av tankar och erfarenheter. Genom att alla har olika bakgrund och erfarenheter kan vi tillsammans skapa bättre offentliga måltider, både i det lilla och i det stora. Vi vill vara med och utveckla de offentliga måltiderna på olika plan, både genom att sprida våra kunskaper till de som dagligen arbetar med måltider men även genom att påverka makthavare.


onsdag 15 maj 2013

Team Swedish Schoolrestaurants satsar igen!

Efter att hållit oss på halster sen silvret i Erfurt, hösten 2012, släpper nu laget Team Swedish School Restaurants nyheter om framtiden.  En ny Facebooksida har startats och på Michael Bäckmans blog skriver han lite mer utförligt om den fortsatta satsningen. Michael var lagledare under den förra satsningen på Culinary Olympics och är det även nu.  Han presenterar förändringar i laget, som dels beror på att jag (Fredrik Kämpenberg) valt att hoppa av och Martin Karlsson, som inte längre jobbar med kommunal mat och därför inte heller är med i laget längre. Nya medlemmar är Barbro Fernström, som förutom tidigare tävlingserfarenhet, kunskap och driv, representerar den stora del anställda inom skolmåltiderna som består av kvinnor. Då den förre reserven, Lyndon Mcleod nu är ordinarie medlem, så ersätts han av Johan Ederström. Johan är kock på Berglyckans förskola i Ljungby och därmed är även alla förskolekockar representerade i laget. Med i laget är också Even Bakke, som förut.
Av de tidigare sponsorerna är den mest aktiva fortfarande kvar; Lantmännen Cerealia. Än så länge är Martin & Servera ny sponsor av livsmedel och har därmed ersatt Dafgård. Diskussioner förs med ytterligare sponsorer, uppger Michael.
Till att börja med satsar man på att komma med i VM i matlagning i Luxemburg, som hålls i november 2014 och en vidare satsning på nästa OS i Erfurt, 2016. En treårssatsning där man inte sticker under stol med att målet är ett guld!
Som tidigare medlem i laget, vet jag att det krävs mycket arbete, inte bara själva matlagningen och träningen utan inte minst allt pappersarbete som skall gås igenom och skickas in för att bli godkänd. Träningar och möten som såklart tar tid i form av resor och frånvaro från både jobb och familj, så det är inte bara att åka ned till kontinenten och laga lite mat, om någon nu trodde det. Precis som i den förra satsningen är målet att höja statusen på yrket, då framförallt kockyrket, men även på skolmat som företeelse. Satsningen på OS och VM är ett led i att göra yrket mer attraktivt för kockar, direkt från utbildningar och andra kockar från den privata branschen. Det senare behövs för att fylla på där det förestående generationsskiftet kommer lämna hål, men också för att matcha de allt högre ställda kraven på skolmåltider.
De skiftande resurser som läggs på skolmat är aktuellt i dagarna och för det mesta är det alldeles för lite pengar som går till livsmedel. Självklart behövs det stickas till mer i budgeten runt om i landet, men mycket går att lösa genom att satsa på adekvat utbildning och höja lönerna för människor som brinner för en förändring. En billig investering om man ser till det stora perspektivet, med elever som lär sig mer i skolbänken och i framtiden blir produktiva samhällsmedborgare.
Fd lagmedlem, Fredrik Kämpenberg, genom OM, önskar laget ett stort lycka till och hoppas på all möjlig uppmärksamhet till satsningen. Den är välförtjänt och behövlig!Team Swedish School Restaurants