Välkommen

Du har precis hittat OM - Gruppen för offentliga måltiders hemsida. OM består av en grupp personer som på olika sätt verkar eller har verkat inom offentliga måltider. OM är skapat som ett prestigelöst samarbete med utbyte av tankar och erfarenheter. Genom att alla har olika bakgrund och erfarenheter kan vi tillsammans skapa bättre offentliga måltider, både i det lilla och i det stora. Vi vill vara med och utveckla de offentliga måltiderna på olika plan, både genom att sprida våra kunskaper till de som dagligen arbetar med måltider men även genom att påverka makthavare.


måndag 13 maj 2013

OM möter: Anita Broddesson

Det finns många som gör ett väldigt bra jobb för måltiden i den offentliga miljön, många som sällan eller aldrig uppmärksammas för sitt hårda jobb. För att sprida det goda exemplets makt tänkte vi göra små stickprover då och då, i samband med aktuella händelser, runt om i landet.
Vi är inga journalister, men i bästa ”kollega-till-kollegaanda” vill vi gärna lyfta andra med dessa små positiva nedslag. Och eftersom vi inte är knutna till någon tidning så kan vi göra det helt utan att vi måste ta hänsyn till reklam och sponsring från andra aktörer.

Först ut är en kostchef som verkligen brinner för sitt jobb. En person som med envishet, professionalism och kunskap satt sin kommun Klippan på Sverigekartan; Anita Broddesson!

Anita utsågs till Årets Kostprofil 2012 av tidningen Restaurangvärlden för sitt engagemang och arbete. Nu är hon återigen nominerad för sitt goda arbete som kostchef, denna gång i White guide Jr. Hon fick även nyligen genom sina medarbetare på Åbyskolans kök pris i kategorin ”Kreativitet” i Martin&Serveras tävling i minskat matsvinn. Men det hon just nu är aktuell för är sitt, och hennes personals, deltagande i satsningen Skåne Lyfter.

Anita säger:
”Hela Klippan centrum hade laddat under lördagen för att ta emot ”Skåne Lyfter” turnén som denna gång landat i Klippan. Skåne Lyfter är ett folkhälsoarrangemang från Region Skåne, som för fjärde året i rad vill uppmärksamma fysisk aktivitet i samband med sunda matvanor. Kostenheten i Klippan blev inbjudna att delta under dagen. Vi tackade såklart och bjöd under dagen Klippanborna på vår kryddiga, goda gulaschsoppa och nybakat bröd. Tio av våra kockar deltog med stort engagemang och fick ett mycket gott gensvar av frusna Klippanbor.”


På frågan om vad hennes personliga reflektion kring kostenhetens medverkan är så svarade hon:
”Att offentliga kök bör ta alla möjligheter som finns att visa upp sig och att servera samma mat till allmänheten som vi erbjuder i skolor och äldreboende. Inte minst för att ta död på myten om att vi serverar taskig mat gjord på usla råvaror, när det i många kommuner är precis tvärtom!”


 Redigerat och sammanställt av: Fredrik Kämpenberg och Håkan Lundholm