Välkommen

Du har precis hittat OM - Gruppen för offentliga måltiders hemsida. OM består av en grupp personer som på olika sätt verkar eller har verkat inom offentliga måltider. OM är skapat som ett prestigelöst samarbete med utbyte av tankar och erfarenheter. Genom att alla har olika bakgrund och erfarenheter kan vi tillsammans skapa bättre offentliga måltider, både i det lilla och i det stora. Vi vill vara med och utveckla de offentliga måltiderna på olika plan, både genom att sprida våra kunskaper till de som dagligen arbetar med måltider men även genom att påverka makthavare.


tisdag 27 augusti 2013

Sommarlovet är slut och verkligheten tar vid

För oss i OM som för många andra som arbetar med offentliga måltider så innebär sommaren en stunds återhämtning och en möjlighet att samla nya krafter får året som kommer. 
Nu när hösten närmar sig, även om sommaren verkar dröja sig kvar extra länge i år, så innebär det också en intensiv period i de offentliga kökens värld, speciellt då om man arbetar med skolmat. Det ska planeras och ordnas så att resten av året kan ge tid åt projekt, utbildning och annat som förstärker organisationerna.
Bland oss i OM så är det två, Fredrik och Håkan, som är relativt nya på sin tjänst. Fredrik började som kostchef i Lekebergs kommun i maj och Håkan är nytillträdd kökschef på Fribergaskolan i Danderyd. Ola jobbar vidare med upphandling i Huddinge kommun och Annika håller sig som vanligt framme i de sammanhang där skolmat i alla dess former diskuteras. Den enda av oss i gruppen som inte har haft en ledig sommar är Johan, han har ju för tillfället lämnat de offentliga köken och har spenderat sommaren som ansvarig för restaurangverksamheten på Hotell Klövsjöfjäll. Vilket också innebär att när det nu tar fart för oss andra så går han in i en lugnare period.
Även om sommaren är en lugnare period när det gäller vad som händer i den offentliga matens värld så har det rivstartat lite när augusti månad inföll. En stor nyhet som fick riksomfattande fokus var när kostchefen i Flens kommun, Per Swärd, valde att lämna sitt jobb då han inte längre kände att han kunde stå för den mat som serverades i de offentliga köken. Aktuellt var ett av de nyhetsprogram som tog upp detta och som expert i studion kunde man se Annika Unt Widell.
Om man själv vill lyssna till Annika och hennes kunskaper om skolmat så ska man passa på att åka till Skellefteå i dagarna. Både hon och Johan är inbjudna som talare vid konferensen MATiNORR 2013, och finns på plats torsdag den 29:e augusti.
Vi i OM vet ännu inte vad hösten för med sig för vår del, några planer finns på ritbordet men exakt vad de mynnar ut i återstår nog att se. Men vi lovar att hålla er uppdaterade, både här på bloggen och på vår facebooksida.
För er som läsare vill vi avsluta med att uppmuntra er alla som kämpar hårt med att skapa det bästa offentliga måltider som går utifrån de förutsättningar ni har för er verksamhet. Tänk på att när det är lite motigt så är ni inte ensam, vi är många runt omkring i landet som tillsammans jobbar mot samma mål. Med det sagt hoppas vi att ni för en fin höst och glöm inte att kika in här då och då för att hålla er uppdaterade.
Vi vill även passa på att tipsa om artikeln angående sociala medier i senaste numret av Magasin Måltid där ni hittar intervjuer med både Fredrik och Håkan samt även Mats som vi i OM intervjuade i våras.


Håkan Lundholm för OM